es

De as boom komt uit de Plantae koninkrijk, de Magnoliophyta divisie, Magnoliopisda klasse, Lamiales orde, Oleaceae familie, en de Fraxinus geslacht. Ze zijn over het algemeen middelgrote tot grote bomen, en zijn meestal bladverliezende hoewel een paar subtropische soorten zijn wintergroen.

De zaden van de es, die in de volksmond bekend als sleutels of helikopter zaden, zijn een soort van vruchten bekend als Samara. De as boom heeft een gemeenschappelijke Engels naam die terug naar het oude Engels AES gaat, een woord dat verwijst naar een speer gemaakt van essenhout. Een houten boring kever bekend als de Agrilus planipennis, is verantwoordelijk voor het doden van miljoenen van deze bomen, en is een bedreiging voor sommige 7000000000 essen in Noord-Amerika.

Het hout uit een es is hard, taai, en zeer sterk maar elastisch en op grote schaal gebruikt voor het maken van bogen, gereedschap, kwaliteit houten honkbalknuppels en Hurley’s.

Soorten essen

Er zijn veel verschillende soorten es bekend over de hele wereld. De witte as, zwart essen, water as, groene as, pompoen as, en Blue Ash zijn allemaal essen gevonden in het oosten van Noord-Amerika. De single-blad as, geurige as, Californië as, en Chihuahua as zijn allerlei soorten essen die zijn gevonden in het westen en het zuiden van Noord-Amerika.

De smalle doorbladerde as, Europese as, en manna as zijn allemaal te vinden in Europa, Noord-Afrika en Zuidwest-Azië. Een deel van de essen die zijn gevonden in Midden- en Oost-Azië zijn de Chinese as, Bunge’s as, en de Japanse es.