luchtreinigers

Hoe werken ze?

verontreinigingen

Soorten Luchtreinigers

Geactiveerde koolstof

True HEPA en HEPA-Type Filters

UV Kiemdodende lampen

Elektrostatische filters en Ionisatoren

designs

Prijzen en Brands

Luchtzuiveringsinstallaties helpen om de algehele kwaliteit van de lucht te verbeteren door het uitfilteren van verontreinigingen, en ze kunnen worden gebruikt in woningen, kantoren en voertuigen of zelfs worden gedragen rond de nek. Studies hebben aangetoond dat de binnenlucht is vaak vervuild en toxisch dan de buitenlucht, als gevolg van een opeenhoping van rook, schimmels, huidschilfers van huisdieren, chemische stoffen uit meubels en nog veel meer die wordt gevangen in gebouwen met slechte ventilatie. Luchtvervuiling binnenshuis kan een gastheer van gezondheidsproblemen veroorzaken van hoofdpijn en astma tot kanker en hart-en vaatziekten. Een indoor luchtreiniger kan drastisch beperken van het risico van ziekte en je gevoel van welzijn te verbeteren.

Luchtreinigers gebruik maken van een aantal verschillende methoden om de binnenlucht te filteren. Voor de meeste modellen een interne ventilator zuigt lucht in het apparaat door een reeks filters die verontreinigingen te verwijderen voordat de lucht vrijgeven terug in de kamer. Sommige fan-less luchtreinigers bestaan ​​uit filter cartridges die oplopen tot verwarming en airconditioning leidingen. Ionisatoren bieden een andere zuiveringsmethode. Verkrijgbaar met of zonder ventilator, ze werken door het uitzenden van microscopisch kleine negatieve ionen die fungeren als magneten voor de lucht zwevende deeltjes. Eenmaal zijn toegetreden, hun gecombineerde gewicht dwingt hen naar de grond waar ze niet langer een bedreiging voor worden ingeademd.

Verontreinigingen in de lucht die bijdragen aan de luchtverontreiniging binnenshuis onder andere stof, huidschilfers van huisdieren, schimmelsporen, pollen, rook en ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen. In aanvulling op bacteriële verontreinigende stoffen zijn chemische stoffen die afkomstig zijn van meubels, lak, bouwmaterialen, vloerbedekking, kunststoffen, schoonmaakmiddelen, verf en nog veel meer. Zelfs als u geen last heeft van allergieën of astma, kunt u nog steeds het gevoel van de effecten van luchtvervuiling binnenshuis, die soms kan voelen meer als een lichte verkoudheid.

De meest gebruikte vormen van luchtreinigers omvatten absorberende koolstoffilters, geplooide of geweven schermen gemaakt van polypropyleen of glas microvezels, elektrostatische filters en ultraviolet kiemdodende irradiant (UVGI) lampen. Andere typen zijn fotokatalytische oxydanten, ionisatoren en ozon generatoren. Het is routine voor luchtreiniger fabrikanten om twee of meer soorten te combineren in een enkel product, waarbij de meest uiteenlopende luchtverontreinigingen elimineren.

Actieve kool is een ongelooflijk poreus materiaal gebruikt om geuren en vluchtige organische stoffen (VOS) te absorberen. Een enkele gram van actieve kool heeft een 500 vierkante meter oppervlakte, dus een kleine hoeveelheid gaat een lange weg. Carbon is vooral te vinden in luchtzuiveringsinstallatie pre- of post-filters om een ​​ruimte te ontsmetten. Meestal worden actieve koolstof filters gebruikt in combinatie met andere reinigers.

HEPA (High Efficiency Particulate Air) filters staan ​​bekend om hun vermogen om zeer kleine deeltjes in de lucht te vangen. HEPA-filters zijn er in twee fundamentele rassen: true HEPA en HEPA-type filters. True HEPA-filters zijn getest en gecertificeerd voor effectiviteit. Met een echte HEPA-filter, kan 99,97 procent van alle zwevende deeltjes van 0,3 micron of groter niet passeren. HEPA-type filters maken gebruik van soortgelijke technologie, maar ze zijn niet effectief in het stoppen van kleine deeltjes. Reinigers HEPA-inzetstukken stop rond 90 tot 95 procent van 2- tot 3-micron deeltjes. IQAir maakt zeer uitgebreid reinigers dat hun gepatenteerde HyperHEPA filter die deeltjes zo klein als 0,003 micron, veel kleiner dan de meeste filters kunnen stoppen met vallen te gebruiken.

Selecteer het hele huis luchtreinigers evenals tal van ruimte-modellen zijn voorzien van een bacteriedodende ultraviolette lamp. UV licht bijzonder effectief in het vernietigen van levende micro-organismen die ziekte veroorzaken. Het doorbreken van de microscopische levensvormen naar beneden en het verstoren van hun DNA voorkomt dat ze repliceren, en ze sterven. UV lampen geven een sporenhoeveelheid ozon, dat schadelijk kan zijn voor mensen in grotere hoeveelheden. UV-lampen vereisen een ventilator om lucht langs het licht. Whole-huis-duct gemonteerde filters geen fan nodig omdat de oven of airconditioner de lucht door de luchtreiniger beweegt, langs de UV-lamp.

Gebruik makend van dezelfde basisprincipes die statische elektriciteit regeren, een elektrostatisch filter zorgt voor een elektrisch geladen veld waardoor deeltjes gevulde lucht passeert. Als het beweegt door middel van zijn verontreinigingen in de lucht geladen of geïoniseerd. Ze volgende ontmoeting een metalen plaat collectie of een reeks bladen tegengesteld geladen dat de geladen deeltjes trekt als een krachtige magneet. Elektrostatische filters hebben het voordeel dat ze herbruikbaar zodra hun verzamelplaat wordt gereinigd.

Ionisatoren werken op dezelfde wijze. Zij maken gebruik van een elektrisch geladen naaldkant of een ander oppervlak, het creëren van negatieve ionen of anionen en het verzenden van hen uit in een ruimte. Zodra ze in contact komen met verontreinigingen in de lucht komen, worden ze elektrostatisch tot hen aangetrokken. Hun gezamenlijke massa is te zwaar te zweven, zodat de zwaartekracht grijpt en sleept ze naar de vloer, buiten de ademhaling bereik.

De ontwerpen van de reinigers zelf zijn even talrijk als de zuivering methoden zijn. De basisontwerpen zijn kamer, het hele huis en persoonlijke reinigers. Room modellen bestaan ​​uit desktop en de vloer of een toren eenheden die typisch dekken ruimtes van 80 tot 800 vierkante voeten. Hele huis systemen kan bestaan ​​uit verschillende kamer eenheden, zoals die worden aangeboden door Alen of-duct gemonteerde eenheden aangeboden door Honeywell en andere makers. Drop-in HVAC-filters gemaakt door 3M en andere merken dienen als luchtreinigers ook. Persoonlijke luchtreinigers voorzien van kleine desktop-eenheden evenals nek gedragen ionizers dat een nieuwe betekenis aan te geven “persoonlijke bubble.” Deze eenheden voortdurend uitstoten negatieve ionen om te waken tegen luchtverontreinigingen op bussen en vliegtuigen en in andere afgesloten ruimtes waar ziekte blijft hangen.

De kosten van een luchtzuiveringsinstallatie varieert sterk, afhankelijk van het merk, het type, de capaciteit en de algehele kwaliteit. Air reinigers zijn verkrijgbaar voor slechts $ 20 of zo veel als $ 1.200. Hele huis systemen kunnen oplopen tot $ 3000 met de installatie. Merken zijn onder andere bekende namen als Honeywell, Holmes, Hunter, Bionaire, Whynter en Whirlpool. Minder bekend makers van hoge kwaliteit eenheden zijn IQAir, Alen en Austin Air. Naast de eerste aankoop, lopende kosten onder meer de vervanging filters en lampen. Filters kunnen overal duren van 3 maanden tot 5 jaar, terwijl sommige zijn ontworpen voor een levensduur van gebruik met het juiste onderhoud.

Operationele functies bij veel luchtreinigers bevatten gemakken zoals filter verandering indicatielampjes, elektronische of digitale eendruksknoppen, programmeerbare timers en multi-speed fans. Air reinigers zijn meestal zeer energiezuinig, kost een paar centen per dag te bedienen.