Alles over water hyacinten

Voortplanting

invasiviteit

Bestedingen

Water hyacinten zijn waterplanten, die bestaat uit zeven verschillende soorten. Water hyacinten zijn goed gevestigd in verschillende delen van de wereld en kan groeien tot 3 voet in hoogte. Zij produceren aantrekkelijk blauwachtige bloemen. De donkergroene bladeren zijn rond of ovaal van vorm. De dikke, vezelige wortelgestel bestaat onder water. De aanblik van een waterhyacint op een lichaam van water is heel mooi, lijkt op een weide vol met blauwe bloemen.

Water hyacinten zijn vooral bekend om hun vermogen om zich te vermenigvuldigen en verspreiden snel. Dit drijvende vaste plant is een van de snelst groeiende planten die de mensheid kent. Reproductie wordt voornamelijk bereikt door middel van een steel-achtige groeifactor genaamd stolon, waardoor nieuwe planten produceert. Het produceert ook zaden, die vogels verspreiden. De zaden kunnen slapend en levensvatbaar blijven zolang dertig jaar.

Water hyacinten zijn zeer winterhard en kan groeien in vrijwel alle omstandigheden. Ze zijn ook bekend groeien in toxische wateren. Toch kunnen deze veerkrachtig planten niet overleven strenge noordelijke winters.

Veel mensen beschouwen het invasieve karakter van water hyacinten negatief omdat de planten gehele wateroppervlakken kunnen dekken en leiden tot zuurstoftekort. De zuurstofdepletie schaadt de vispopulatie en het aquatisch ecosysteem. Bovendien kan de dichte afdekking deze planten vormen op het wateroppervlak volledig blokkeren de voor het overleven van andere waterplanten zonlicht.

Water hyacinten verspreiden zo snel dat ze waterwegen en navigatie kan blokkeren via rivieren en meren. Ze kunnen ook de stroming van het water in de kanalen die worden gebruikt voor agrarische doeleinden, waardoor economische schade veroorzaakt verstoren.

Zij bieden ook de perfecte broedplaats voor muggen. Biologische bestrijding door de invoering van bepaalde kevers enigszins succesvol in de verspreiding van het water hyacint geweest. Dit is de meest geprefereerde werkwijze voor het besturen waterhyacinten, zoals het ook leidt tot een verminderde behoefte aan herbiciden.

Waterhyacinten hebben het vermogen om hoge niveaus van toxinen en verontreiniging tolereren. De wortels van deze planten te absorberen verontreinigende stoffen en giftige stoffen zoals kwik en lood. De teelt van deze plant is zeer behulpzaam bij het opruimen van troebel water. Daardoor is het zeer nuttig bij de behandeling van afvalwater en industrieel vervuild water.

Water hyacinten worden gebruikt als voedsel in sommige delen van Oost-Azië en ook beschikken over een aantal geneeskrachtige waarde. Vanwege de grote hoeveelheden beschikbaar, deze planten bieden ook een uitstekende bron voor de productie van biogas en worden ook gebruikt als voer voor vee.

In Oost-Azië, de boeren gebruiken gedroogde planten als bron van brandstof. Ze gebruiken dan verbrande resten of as als meststof. Water hyacinten, dus, hebben een belangrijke rol te spelen bij het opruimen na industrie en mijnbouw activiteiten, maar ook in het creëren van brandstof, ethanol en kunstmest, onder andere nuttige producten.