voor- en nadelen van de zonnekoker

De voordelen van Solar Cookers

Nadelen van Solar Cookers

Een zonnekooktoestel is een apparaat vergelijkbaar met een oven, maar gebruikt warmte van zonlicht om voedsel in plaats van gas of elektriciteit te koken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en configuraties, die allemaal hun voor- en nadelen.

Het grootste voordeel van zonne-fornuizen is hun milieuvriendelijkheid. Door het gebruik van een, kunt u loslaten van je afhankelijkheid van gas of elektriciteit. U kunt ook te handhaven een betere luchtkwaliteit binnenshuis, koolmonoxide-uitstoot te verminderen, genieten van koelere temperaturen binnenshuis, en de instandhouding van meer brandstof door het verminderen van de behoefte aan airconditioning.

Solar cooking is gratis als je eenmaal hebt het fornuis zelf. Om één te bedienen, alles wat je nodig hebt is het zonlicht, zodat u een aanzienlijke hoeveelheid geld besparen op de lange termijn. Hierdoor worden zonnekokers steeds meer gebruikt in verschillende delen van de wereld, met name in arme gemeenschappen met beperkte toegang tot brandstoffen en elektriciteit aangezien het zeer gemakkelijk om een ​​te bouwen vanaf nul.

De kwaliteit van het eten gekookt in een solar cooker is ook opmerkelijk. Er is geen gevaar voor het verbranden van voedsel en smaken blijven behouden of je het nu gebruikt voor het grillen, roosteren en bakken. Gebakken voedingsmiddelen ook vocht en zachtheid behouden, wanneer de solar cooker goed gebruikt wordt.

Commerciële versies van zonne-fornuizen vallen in drie hoofdcategorieën: box fornuizen, parabolische fornuizen, en panel fornuizen. Van de drie, parabolische degenen zijn de meest geavanceerde en efficiënte. Sommige fornuizen hebben zelfs de mogelijkheid om automatisch volgen zonnestralen de warmte in de pan te maximaliseren.

Koken met zonnekokers vereist natuurlijk zonlicht, waardoor het moeilijk te gebruiken tijdens de wintermaanden en op regenachtige dagen. Koken wordt ook een significant langere tijd in vergelijking met gebruikelijke werkwijzen. Gebruikers moeten hun kooktijd te plannen en het maximaliseren van het gebruik van het zonlicht. Dientengevolge moet preparaat in de vroege ochtend beginnen, zodat het voedsel in de pan middaguur kan worden geplaatst.

Zonnekokers zijn niet zo efficiënt bij het vasthouden warmte conventionele kooktoestellen. Factoren zoals wind, regen, en sneeuw kan ernstig belemmeren operatie, en in dergelijke weersomstandigheden, zelfs nadat het voedsel wordt gekookt, zal het zijn warmte zeer snel te verliezen. Voor de meeste huizen, met behulp van slechts een solar cooker is af te raden. U vindt er een back-up apparaat dat werkt op gas of elektriciteit als het weer ongunstig is of wanneer de zon verborgen nodig.

Hoewel zonne-fornuizen zijn gemakkelijk op te bouwen en te gebruiken, is er een risico van ongewilde verwondingen of brandwonden als het apparaat niet goed gebruikt. Gezichtsvermogen kan ook beschadigd raken als de geconcentreerde stralen van het zonlicht terug in iemands ogen worden weerspiegeld. Het gebruik van veiligheidsmaatregelen en beschermende materialen is absoluut noodzakelijk.